A MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT PROGRAM RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA

Szolnok város három középiskolájában 150 fővel ismertetjük meg a programot, ezt követően jelentkezés alapján 2×20 fő középiskolást 10-10 órás képzésben részesítünk. A képzés végeztével a résztvevők közül legalább 30 fővel, három fogadó szervezet önkéntes szerződést köt, ahol munkatapasztalatokat szerezhetnek, meglévő tudásukat hasznosíthatják, ezáltal társadalmi értékteremtésük, önbizalmuk növekszik.

Együttműködő partnerek:

1.)    Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola, Szolnok

2.)    Környezetgazdálkodási- és Építészeti Tagintézmény, Szolnok

3.)    Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola, Szolnok

tanulói, mint fiatal önkéntesek, valamint a

1.)    Liget Úti Általános Iskola, Előkészítő, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola
        és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szolnok

2.)    Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza Fogyatékosok Nappali Intézménye, Szolnok

3.)    Impulzus Egyesület

intézmények, mint fogadó szervezetek. 

A tevékenység rövid és hosszú távú céljai :

A projektet az Önkéntesség Európai Éve szellemében kívánjuk lebonyolítani. Szeretnénk a középiskolás fiatalok körében e munkát népszerűsíteni és növelni a tudatosságot az önkéntesség értékét, fontosságát hangsúlyozva.

A rövid távú cél:

Szolnok város három középiskolájában legalább 150 fő ismerje meg az önkéntességet népszerűsítő programot, majd a toborzást és elbeszélgetést követően 40 fő önkéntes felkészítő képzésben vegyen részt. A képzést követően legalább 30 fő jelentkezzen a három fogadó szervezetnél önkéntes munkára, s ott tevékenykedjen a program ideje alatt.

Ezzel lehetőséget biztosítunk a fiatalok számára, hogy munkahelyi tapasztalatokat szerezzenek, meglévő tudásukat, tapasztalataikat hasznosítani tudják, önbizalmuk növekedjen, és nem utolsó sorban segítséget nyújtsanak a munkájukat igénybe vevő embertársaiknak, jelen esetben a fogyatékossággal élő fiataloknak.

 Hosszú távú cél:

A program megvalósulásával az önkéntesség népszerűsítését kívánjuk elérni a középiskolások körében: Tudatosítani kívánjuk a fiatalokban az önkéntes munkában rejlő társadalmi értékeket.

Az önkéntesség révén szerezzenek értékes tapasztalatokat a segítő munkában, szélesítsék társadalmi kapcsolataikat, ismerjék meg a segítés örömét, és hogy „adni jobb, mint kapni”.

A program segítse az önkéntes munkát végzőket a programon túl a könnyebb elhelyezkedésben, hogy jobban boldoguljanak a majdani munkaerő-piacon. 

Szolnok:    2011.06. 15.

Szabó Rudolfné dr.